Peter Jan Rens werkte enige jaren als fysiotherapeut en was in zijn vrije tijd schrijver, regisseur en acteur bij diverse theatergezelschappen. In 1978 besloot hij professioneel theaterartiest te worden, en richtte theatergezelschap Kaktusop. Met dit gezelschap trad hij voor zowel volwassenen als kinderen op.

In die tijd trad Rens ook wekelijks op als Meneer Kaktus in het televisieprogramma Tineke van Tineke de Nooij. De rol was gericht op jonge kinderen en had een vaste opbouw. Andere personages waren Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) en Kweetniet (achtereenvolgens Tony Maples, Larry Jackson, Joost Hesen Hans van der Laarse).Zijn populariteit als Meneer Kaktus zorgde er voor dat hij aandacht kon vestigen op zijn tientjesactie waarmee hij zijn speelfilm Maria wilde financieren. In 1986 kwam de film uit in de bioscoop. De recensies waren vrijwel unaniem vernietigend en de film flopte.

In 1987 werd Rens door de VARA gecontracteerd om de in 1986 overleden showmaster Willem Ruis op te volgen als presentator van de grote spelshows. In 1987 presenteerde hij de spelshow Labyrinth en vanaf 1988 Doet-ie ‘t of doet-ie ‘t niet. Met dit laatste programma won Rens in 1989 de Gouden Televizier-Ring. Toen Labyrinth stopte, werd Rens presentator van 5 tegen 5. Vanaf 1991 presenteerde hij de televisieshow Geef Nooit Op.

Rens stapte in 1993 over van de VARA naar RTL 4 en presenteerde vervolgens programma’s als U bent aan de beurt, Fris & Chips, TVmail en Peter Jan Rens Late Night. Geef Nooit Op verhuisde met hem mee. In 1998 was Rens formeel niet meer onder contract bij RTL 4 en hij onderhandelde met SBS 6, maar omdat Endemol niet zo snel een nieuwe presentator kon vinden voor Woordwinner nam Rens de presentatie op zich en keerde terug bij RTL 4, in 2002 zou hij alsnog overstappen naar SBS 6.

Peter Jan Rens is nog steeds een spring in het veld. Hij presenteert van feestavond tot standup, van voorzitter van congressen tot presentaties en openingen. Kortom zijn TV- reclame- muziek- , schrijvers- , filosofische- en medische achtergrond zorgt er voor dat er geen terrein is waar hij zich niet met graagte op werpt. Presenteren is voor de de kijkcijfer kampioen  van Geef Nooit op, Meneer Kaktus en Doet ie ’t of doet ie ’t niet, reclamemaker en schrijver van vele boeken genietend communiceren en een reden om  ongebreideld nieuwsgierig te blijven naar wat andere mensen doen en beweegt.